Miten Seurata Kehitystä?


Omaa kehitystään pystyy seuraamaan monella eri tavalla muun muassa päiväkirjan avulla, mittanauhaa käyttämällä, vaakaa tuijottamalla, peiliä katselemalla tai vaikka kysyy kavereilta mielipiteitä. On myös maksullisia kehonkoostumusmittauksia, niitä on monenlaisia erilaisia tapoja. Jos rasvaprosentti pelkästään kiinnostaa niin sen voi mitata pelkillä pihdeillä. Tälläisiä tapoja käyttäessä tarvitaan kuitenkin ammattilaisen apua, joka kertoo tuloksista enemmän ja lukee niitä oikein.

Miten mä ite seuraan omaa kehittymistäni? Oon pitäny päiväkirjaa omasta treenaamisestani noin puolitoista vuotta nyt. Kirjaan siihen ylös kaikki liikkeet, sarjat ja painomäärät mitä käytän. Aikaa vievää hommaahan se on, mutta todella palkitsevaa, on mukavaa seurata omaa kehittymistään pitkältä aikaväliltä. Esimerkkinä, kun aloitin kirjoittamaan päiväkirjaa, mun penkkipunnerruksen sarjojen painomäärät oli 60kg, tällä hetkellä painot on noussut sinne 80-90kg. Vaikka ei todellakaan painot merkitse kehitystä. Mulla tekniikat on karttunut tosi paljon, myös lihaksien hallinta on parantanut ja ne asiat on niitä jotka merkitsee. Painot on aivan toissijainen juttu. Kuitenkin on mukava seurata sitä, että pystyy siirtelemään suurempia painoja paremmalla tekniikalla kuin aiemmin. (Voin kirjoitella myöhemmin päivityksen siitä, miltä mun päiväkirja näyttää ja mitä kaikkea siihen kirjoitan ylös.)

Tarkkaa puuhaa

Jossain vaiheessa seurasin kehitystäni myös mittanauhan kanssa. Eli mittasin viikoittain lihasryhmien kehitystä: hauis, kyynärvarsi, hartiat, rinta, vyötärö, reidet, pohkeet. Tällä hetkellä en kyseistä toimenpidettä enää käytä, vaikka haluaisin. Yksin on tosi hankala mitata noita kaikkia kunnolla ja se menee säätämiseks. Tuohon hommaan tarvis kaverin, mielellään sama kaveri joka viikko, että tulee mitattua samoista kohdista aina. Homma helpottuis huomattavasti. Nyt mulla ei semmosta kaveria oo, joka sen tekis. Kuitenkin tosi hyvä menetelmä seurata kehitystään. Itse mittailin kerran viikossa ja kirjoitin tulokset ylös. Ei sitä kannata useemmin mitata, ei ne muutokset tapahdu hetkessä, eikä ne tosiaan suuria ole, jos kerran viikkoon mittaa. Kehitystä kuitenkin voi tapahtua viikossakin!

Mä käyn vaa`alla kerran viikossa. Päivän pidän samana joka viikko ja se on sunnuntai. Toisaalta huono päivä sinänsä, jos viikonloppuisin käy ”radalla” tai tulee herkuteltua jonkun painostuksesta, mutta harvemmin. Tosiaan painoakaan ei kannata mitata joka päivä… Ei siinä oo mitään järkeä. Sitä vaan säikähtää, jos painaakin yhtäkkiä puoli kiloa enemmän kuin eilen. Ja puolen kilon heittohan ei ole mitään. Mulla ainakin paino heittelee vuorokaudessa 1-3kg suuntaan tai toiseen, ihan riippuen siitä paljonko juon vettä, miten syön tai käyn vessassa. Mittaan painon aina aamulla ja illalla. Aamupaino on se mitä katson enemmän, kun vertailen edellisiin viikkoihin. Illalla paino on hyvin mahdollisesti jo pari kiloa aamupainoa korkeampi. Aamulla paino tulee mitattua heti herätessä, ennen kuin syön tai juon yhtään mitään, silloin se on luotettavimmillaan. Ja iltapainon mittaan sen takia, että näen tuleeko sitä syötyä/juotua päivän aikana tarpeeksi. Jos iltapaino on aamupainoa matalampi, niin jotain pielessä (tarkoituksena saada massaa).

Peili on luotettavin

Kaikista luotettavin mittari on kuitenki peili. Lihas painaa enemmän kuin läski, joten minähän oon ihan lihavan ja normaali painoisen rajamailla, jos vaakaa vain tuijottaa. Peili ei kuitenkaan valehtele tässä asiassa. Oonko mä lihava, kun katson itseäni peilistä? En todellakaan, mä oon parhaassa kunnossa kuin koskaan aikaisemmin ja ainoastaan se ratkasee.

Myös kuvia ottamalla voi seurata omaa kehitystään. Itse en sitä hirveästi harrasta, musta itestäni on tosi vähän kuvia vuosien varrelta. Nyt, kun älypuhelimet on vallottanu maailman, niin on noita tullu otettua huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin, mutta melko vähän kuitenkin tulee ”kehitys” kuvia napsittua. Se ois kyllä hyvä tapa katsella kehitystään, mutta sekin ois parempi tehdä niin, että joku muu ottaa ne kuvat sun puolesta. Paremmat kuvakulmat.

Pitäkää kirjaa kehityksestä tavalla tai toisella! Niistä voi hakea hyvää motivaatiota myöhemmin.

-Aaro

 
 
 

Jätetään tähän nyt sitten muutama kuva, joille voin tulevaisuudessa sitten naureskella… Itsehän ei saa aikaan kuin epätarkkoja ja huonoja kuvia.

 
0 0 votes
Article Rating

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Kommentoix