Mitä kehotyyppiä olet? Ectomorph, Mesomorph vai Endomorph


Aloittaessani salilla käymisen painoin noin 60 kiloa ja olin jo silloin 193 cm pitkä. Olen aina rakenteeltani edustanut pitkää ja hintelää kehotyyppiä. Nuorempana saatoin syödä paljon karkkia ja pizzaa, se ei kuitenkaan näkynyt ikinä yhtään missään. Treenasin paljon, harrastin erilaisia kamppailulajeja, kävin salilla ja siihen päälle lenkkeilin. En tiennyt ravinnosta mitään. Halusin kuitenkin saada lihaksia ja luulin niiden kasvavan harjoittelemisella. Eihän ravinto siihen liittynyt mitenkään, eihän..?

Paino ei noussut, ei se vain noussut — yritin mielestäni syödä riittävästi. En syönyt. Liikuin myös aivan liikaa siihen nähden mitä söin. Tuohon yhtälöön yhdistetään vielä se, että olen kehotyypiltäni sellaista tyyppiä jolla on todella nopea aineenvaihdunta. Mahdoton yhtälö.

Jossain vaiheessa aloin kiinnostumaan ravinnosta ja halusin tietää siitä koko ajan lisää. Tajusin etten syönyt läheskään riittävästi. Yritin syödä enemmän ja enemmän, mutta se on aina ollut minulle todella vaikeaa. Kaikkein vaikein osa-alue tässä elämäntavassa. Niin typerältä kuin se voi kuulostaakin. Syöminen on minulle vaikeaa! Sellainen syöminen, jolla onnistuisin kasvattamaan lihasmassaa.

Moni uskaltaa epäillä nykyäänkin, kun sanon syöväni treenipäivinä 4 500 kcal. Sitä ei uskota. Se on perjaatteessa aika loukkaavaa, miksi valehtelisin? Saatetaan sanoa: ”Syön puolet vähemmän kuin sinä ja kasvan silti enemmän.” Huomautellaan ja neuvotaan syömään lisää. Kiitos tästä. On huomioitava se, että emme ole kaikki samalla viivalla näiden asioiden suhteen.

Yritän kovasti kehittyä syöjänä, kyllä, sekin on kehitettävä ominaisuus. Tiedän kuinka paljon kulutan ja paljonko minun pitäisi syödä. Parhaani mukaan yritän kasvaa. Sitä haluan. Syöminen on vain minulle oikeasti äärimmäisen hankalaa.

Pohjustuksen kautta päästään kehotyyppeihin, ensimmäisenä omani:

Ectomorph

Tyypillisellä ectomorphilla on pitkät ja ohuet raajat (a.k.a Hard Gainer). He ovat laihoja. Tämän kehotyypin omistavilla on luonnostaan kapeat hartiat ja kevyt rakenne. Heidän aineenvaihduntansa on todella nopea, jonka takia lihasmassan hankkiminen on hankalaa. 

Piirteet

 • Nopea aineenvaihdunta
 • Litteä sekä tasainen rinta
 • Kapeat hartiat
 • Laiha ja kapea
 • Rasvaton lihasmassa
 • Vaikeaa kasvattaa massaa

bodytypes 3

Mesomorph

Tällä kehotyypillä on paras ruumiinrakenne kehonrakennusta ajatellen. Heillä on iso luiden rakenne, isot lihakset ja luonnostaan atleettinen vartalo. He ovat synnäisesti vahvoja ja heille massankasvatus on helppoa. Mesomorpheihin tarttuu rasva helpommin kuin ectomorpheihin, joten heidän on mietittävä tarkemmin kaloreiden saantia. 

Piirteet

 • Vahva
 • Atleettinen
 • Raamikas ruumiinrakenne
 • Hyvä lihasten muoto
 • Lihakset kasvavat helposti

bodytypes 2

Endomorph

Endomorpheilla on vankka ja pehmeä ruumiinrakenne, rasva tarttuu heihin helposti. He ovat yleensä rakenteeltaan lyhyehköjä, kädet ja jalat ovat paksuja. Tämä kehotyyppi on kuitenkin kaikista voimakkain. Heidän on mietittävä tarkkaan miten syövät, mikäli eivät halua kasvattaa rasvamassaa. Aerobinen liikunta on tälle ryhmälle huomattavasti ”tärkeämpää” kuin muille. 

Piirteet

 • Lihas ja rasva tarttuvat helposti
 • Pehmeä ja pyöreä vartalo
 • Yleensä lyhyitä
 • Hidas aineenvaihdunta — vaikea polttaa rasvaa
 • Lihaksien muoto ei ole niin hyvä verrattuna muihin

Bodytype

On myös mahdollista olla kahden kehotyypin yhdistelmää. Esimerkiksi ectomorph + mesomorph tai mesomorph + endomorph. Ei kuitenkaa ole mahdollista olla ectomorphin ja endomorphin yhdistelmää. 

Tiedoista voidaan tehdä johtopäätös, että toisille lihaksen kasvatus saattaa olla huomattavasti helpompaa kuin toisille geeniperimän takia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä ettetkö ectomorphina voisi olla lihaksikas ja raamikas tai endomorphina vähissä rasvoissa ja kireässä kunnossa. Se vaan vaatii enemmän töitä.

Oman kehotyypin tietäminen voi olla hyvin hyödyllistä ruokaohjelmaa tai harjoitusohjelmaa tehdessä. 

Mitä kehotyyppiä sinä olet?

4.4 5 votes
Article Rating

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Kommentoix