Millainen Personal Trainer Haluat Olla? | 1. PT Viikonloppu


Yhteistyössä: PTAkatemia

Aloitin personal trainer koulutuksen ja ensimmäisen koulutusviikonlopun aikana selvisi, että kaikki odotukset kurssin suhteen ovat ylittymässä. Ryhmässä aloitti 12 opiskelijaa ja tietenkin jokaisen koulutuksen alussa tutustutaan hyvien käytöstapojen mukaisesti. Jokainen sai rauhassa kertoa oman tarinansa siitä, että minkä takia päätti hakeutua personal trainer kurssille. Kattavan esittäytymiskierroksen jälkeen heti seuraavana oli vuorossa suurieleisiä dynaamisia venytyksiä, jotka avasivat lihaksistoa hyvin kattavasti. Kävimme läpi kehon etu-, taka- ja sivulinjat monipuolisesti. Heti toimintaan, mahtavaa!

Millainen Personal Trainer

Tietotaito vakuuttaa

Venytykset olivat kaikkea muuta kuin vain staattisia pitoja, joka varmasti on kaikista yleisin venyttelyn muoto. Liikkeet vaativat samanaikaisesti koordinaatiota, tasapainoa, kehonhallintaa sekä hahmotuskykyä. Liikkeissä todella täytyi keskittyä. Ohjaus oli erinomaista kaikin puolin, alusta loppuun. Helposti lähestyttävää, miellyttävää, hauskaa ja yksilöllistä. Asiat perusteltiin hyvin ja kouluttajien tietotaito vakuutti.

Kuuntelijana ja oppijana olen hyvin avarakatseinen, silti kuitenkin kuuntelen asioita kriittisellä korvalla, erityisesti, koska kehonhuolto liittyy hyvin suurena osana ammatinkuvaani. En huomannut mitään asiavirheitä ja se luo luottavaisen tunteen kouluttajia sekä koulutusta kohtaan. Asioita ei käsitelty ympäripyöreästi tai jotain sinne päin, vaan niihin paneuduttiin kunnolla. Esimerkiksi käytettiin käsitteitä ”elevaatio” sekä ”depressio” lapaluun nostamisesta ja laskemisesta puhuttaessa. Ilmoille pääsi myös käsitteet ”protraktio” sekä ”retraktio”, jotka näkisin enemmän kuuluvaksi jopa lääkinnälliseen sanastoon. Puhutaan siis edelleen lapaluun liikesuunnista, protraktion tarkoittaessa lapaluun siirtymistä eteenpäin kohti kainaloa, kun retraktio tarkoittaa päinvastaista suuntaa.

Käsitteiden käyttö oli itselleni äärimmäisen positiivinen yllätys! Tuollaiset termit eivät todellakaan kuulu aivan jokaisen sanavarastoon. Toisena positiivisena yllätyksenä tuli ehdottomasti ohjauksen tarkkuus. Lähdimme voimistavien liikkeiden osalta liikkeelle lapaluun hallinnasta. Ei todellakaan mistään hauiskäännöstä tai penkkipunneruksesta.

Millainen Personal Trainer

Harjoittelu

Lapaluun hallinta näyttelee suurta roolia kaikessa mitä yläraajoilla teemme ja voisin väittää, että helposti valtaväestöllä on jonkinlaisia ongelmia lapatuen sekä lapaluun hallinnan kanssa. Myös allekirjoittaneella on hankaluuksia sen ylläpitämisessä, vaikka opiskelen fysioterapiaa ja olen tiedostanut asian useita vuosia, samalla yrittäen vaikuttaa siihen tosissani (yksinkertaisesta rakenteesta kaukana). Kouluttajat onnistuivat antamaan loistavia neuvoja lapaluun hallinnan kehittämiseen! Todella iso plussa koulutukselle sen suhteen, että lähdetään ensimmäisenä liikkeelle näinkin pienestä rakenteesta ja viedään tietotaitoa eteenpäin sen pohjalta. 

Lapaluun hallinnan kautta päästiin notkean aasinsillan kautta käsiksi leuanvetoihin ja punnerruksiin. Viikonlopun aikana keskityttiin myös kyykkyyn menemiseen, tosin vielä ilman lisäpainoa ja ihan hyvä niin, koska sekään ei välttämättä ole kaikille kovinkaan helppo liike. Pystytkö olemaan kyykyssä 10 minuuttia rennosti? 

Millainen Personal Trainer

Luentojen rentous

Tietenkin ohjelmaan kuuluu myös luentoja, koska ilman teoriatietoa on käytäntöön vaikea päästä kunnolla sisälle. Ja vaikka suurin osa teorian opiskelusta jääkin jokaisen opiskelijan omalle vastuulle, on mahtavaa kuunnella asiantuntijoiden ajatuksia erilaisista aiheista, kuten voimantuotosta ja harjoitustekniikoista. Vaikka henkilökohtaisesti opin yleensä paremmin tekemällä kuin kuuntelemalla tai lukemalla, niin on piristävää myös välillä istua alas ja vain kuunnella. Erityisesti koskien sellaista aihetta, joka on todella lähellä sydäntä. Harva kuitenkaan jaksaa roikkua koko päivää leuanvetotangossa. 

Mikä ”luennoista” teki myös erittäin hyviä oli vapaamuotoisuus. Luennon aikana istuttiin lattialla ja jokainen sai tehdä aivan mitä halusi, kunhan ei liikaa häirinnyt muiden keskittymistä tai opetusta. Venytteleminen ja renkaissa roikkuminen oli enemmän kuin suotavaa sekä myös maastaveto oli sallittua, kunhan ei liian kovalla volyymilla paiskoisi levytankoa tantereeseen. Aivan mahtava käytäntö, millainen pitäisi olla jokaisessa opinahjossa. 

Näillä luennoilla myös heräsi paljon hyvää keskustelua, koska jokainen on mukana kurssilla omasta halustaan ja puhtaasta mielenkiinnosta. Kaikki haluavat oppia lisää, kehittää itseään ja ammentaa tietotaitoaan. Ensimmäinen koulutusviikonloppu oli ehdottomasti pelkästään positiivinen kokemus ja enemmän kuin innolla odotan mitä tulevaisuus koulutuksen suhteen tuo tullessaan!

Kouluttautuminen on aina kotiinpäin.

0 0 votes
Article Rating

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Kommentoix