Mikä ei tapa meitä – karaise kehosi terveeksi | Scott Carney | 2. OSA


Mikä ei tapa – vahvistaa. Miten jääkylmä vesi, äärimmäiset korkeudet ja ympäristöön tottuminen uudistaa menetettyjä evolutionaarisia voimiamme.

Poiminnat kirjoista | *Sisältää mainoslinkkejä.
*Kaikki mikä ei tapa – karaise kehosi terveeksi – Scott Carney (Adlibris)
*What Doesn’t Kill Us – Scott Carney (Adlibris)
*What Doesn’t Kill Us – Scott Carney (Amazon)

”Unless you are willing to experience new things,
you’ll never realise your full potential.

Wim ”The Iceman” Hoff

Ruskean rasvakudoksen toiminta

Meidän täytyy ymmärtää kuinka ruskea rasvakudos toimii (brown adipose tissue = BAT), jotta voimme tiedostaa sen tarpeellisuuden. Kun hermopäätteet ihossa huomaavat kylmän ympäristön, lähettävät ne kemikaalisen signaalin neuroneja pitkin aivoihin – signaali kertoo aivoille viestin tarpeesta lämmittää kehoa. Aivoilla on vain muutama keino käsitellä tätä informaatiota. Aivot voivat yksinkertaisesti jättää viestin huomiotta ja todeta, että uhka ei ole todellinen, jolloin aivot luottavat siihen valkoisen rasvakudoksen riittävään eristyskykyyn. Aivot voivat myös laukaista lihasten väreilyn joka lämmittää kehoa. Tai aivot voivat kiihdyttää aineenvaihduntaa ja kertoa ruskealle rasvakudokselle, että sen on aika hyödyntää valkoista rasvakudosta lämmöntuotossa. Tai sitten aivot voivat päättää hyödyntää kaikkia kolmea vaihtoehtoa yhtä aikaa.

Lue kirjapoiminnan 1. osa – saat myös tästä osasta sitä kautta paremmin kiinni.

Mikä Ei Tapa Meitä

Tutkimuksissaan van Marken Licktenbelt on pyrkinyt ymmärtämään kuinka ympäristö vaikuttaa ihmiskehoon. Hän muun muassa katsoo lihavuutta ja diabeteksen epidemiaa termodynaamisen linssin läpi. Kun elimistöllä on liian paljon energiaa käytettävissään, se toimii huonosti. On kysymys fysiikasta. Ja, on olemassa kolme keinoa, kuinka voimme yrittää korjata asian:

  1. Voit vähentää energiansaanti jota keho saa.
  2. Pienentää kehon tehokkuutta absorboida energiaa.
  3. Lisätä kehon energiankäyttöä.

Suurin osa dieeteistä tai ruokavalioista keskittyy ensimmäiseen kohtaan. Yksinkertaisesti, pudottaaksesi painoa, vähennä energiansaantia ravinnosta. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kylmän hyödyntäminen diabeteksen hoidossa on tuonut hyviä tuloksia (sokeriaineenvaihduntaan liittyen). Tässä tekstissä emme kuitenkaan paneudu tähän asianyhteyteen sen enempää – mikäli aihe on ajankohtainen, kannattaa ehdottomasti tutustua!

Rasvakudoksen määrä ja kylmyys

Ruskean rasvakudoksen hyödyt eivät välttämättä näyttäydy yhtä tehokkaasti lihavilla henkilöillä kuin normaalipainoisilla. Erittäin lihavan henkilön ei tarvitse saada aikaan kylmyydeltä suojaavia mekanismeja, koska valkoista rasvakerrosta on tarpeeksi suojaamaan kylmyydeltä. Normaalipainoiset ihmiset puolestaan reagoivat kylmyyteen huomattavasti nopeammin ja keho pakottaa itsensä muodostamaan ruskeaa rasvakudosta selviytyäkseen. Myös lihakset voivat oikeissa olosuhteissa saada aikaan samat tulokset kuin ruskean rasvakerroksen aktivoituminen (mitokondrioiden hyperstimulaatio).

Kylmä ja tautien hoito

Tutkimukset ovat osoittaneet säännöllisen kylmäaltistuksen auttavan ja/tai helpottavan oireita muun muassa Parkinsonin taudissa, murtuneiden luiden hoidossa, niveltulehduksissa ja Crohnin taudissa. Myöskään aikaisemmin mainittua diabetesta ei sovi unohtaa. Kirja tarjoaa esimerkkitapauksia kaikkiin mainittuihin tauteihin liittyen.

”You have to be ready to mold yourself to whatever life gives you.
To be ready, you must be alert within.
– Wim ”The Iceman” Hoff

Lue myös:
Mikä Ei Tapa Meitä (1. osa) | Scott Carney

Poiminnat kirjoista
*Kaikki mikä ei tapa – karaise kehosi terveeksi – Scott Carney (Adlibris)
*What Doesn’t Kill Us – Scott Carney (Adlibris)
*What Doesn’t Kill Us – Scott Carney (Amazon)

0 0 votes
Article Rating

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments