Mikä ei tapa meitä – karaise kehosi terveeksi | Scott Carney | 1. OSA


Mikä ei tapa – vahvistaa. Miten jääkylmä vesi, äärimmäiset korkeudet ja ympäristöön tottuminen uudistaa menetettyjä evolutionaarisia voimiamme.

Poiminnat kirjoista | *Sisältää mainoslinkkejä.
*Kaikki mikä ei tapa – karaise kehosi terveeksi – Scott Carney (Adlibris)
*What Doesn’t Kill Us – Scott Carney (Adlibris)
*What Doesn’t Kill Us – Scott Carney (Amazon)

”I always knew that jumping into freezing water 
makes you feel brilliant afterwards, but now I know why.”

Evoluutio

Kukaan meistä ei pidä kärsimisestä. Kaikki mitä teemme vaatii tietyn määrän energiaa ja meidän kehomme mieluummin vain säästäisi energiaa tulevaisuutta varten. Mutta mitä mukavuuteen tulee? Meidän lajimme ei olisi todennäköisesti koskaan selviytynyt aikoinaan aavikoiden läpi tai vuorten huippujen yli, mikäli niiden takana ei olisi ollut luvassa jotain fyysistä palkintoa. Etsimme mukavuutta ja esimerkiksi talvisin pukeudumme hyvin lämpimästi. Tätä kutsutaan Freudilaiseksi ”Mukavuuden prinsiipiksi”. Mukavuus ja mielihyvä ovat kaksi vahvinta ja välittömintä palkintoa joita on olemassa.

Nykyajan ihminen on ollut planeetalla noin 200 000 vuotta. Meillä on vahva selviytymishalu ja olemme keksineet valtavan määrän muun muassa erilaisia elektronisia hyödykkeitä, joiden avulla elämästä saadaan helpompaa sekä nautinnollisempaa. Vaikka olemme päässeet tilanteeseen missä koulutus on hyvällä mallilla ja sosiaalisen median aktiivinen päivittäminen joka päiväistä omalta kotisohvalta – on se luonut myös ympäristön joka ei tee kehoistamme vahvoja. Päinvastoin, mukavuus on tehnyt ihmisistä laiskoja, lihavia ja kasvavassa määrin terveytensä puolesta sairaita.

Tämän takia meidän on aika ajoin kannattavaa palata juurillemme ja hyödyntää asioita joita esi-isämme ovat tehneet luonnon armoilla – niihin aikoihin, jolloin kehomme olivat vahvoja. Esimerkiksi pulahdus jääkylmään veteen ei ainoastaan saa aikaan useiden kehon lämmitysmekanismien käynnistymistä, vaan myös hienosäätää insuliinin tuotantoa, edesauttaa verenkiertoa ja korostaa henkistä valmiutta.

Ääriolosuhteet

Kylmään veteen meneminen vaatii epämukavuusalueelle siirtymistä, mutta yhtälailla sitä vaatii myös kuntosalilla käyminen tai mikä tahansa liikuntalaji, jossa viedään itseämme hieman tavallista pidemmälle. Tässäkin tapauksessa on kysymys ainoastaan viikoista, kun kehomme mukautuu erilaisiin tilanteisiin.

Kun esimerkiksi saavut korkeisiin olosuhteisiin, kehosi alkaa automaatisesti tuottamaan enemmän punasoluja, kompensoidakseen vähäistä hapen määrää. Siirry äärimmäisen kuumiin olosuhteisiin – kehosi alkaa hikoilla ulos vähemmän suolaa sekä tuottamaan vähemmän virtsaa ajan mittaan. Kuumuus myös stimuloi sydän- ja verisuonijärjestelmän toimintaa tehokkaammaksi ja lisää haihdutusta sekä jäähdytystä. Silti nämä ääriolosuhteet eivät saa aikaan niin montaa muutosta ihmisen fysiologiassa kuin kylmä.

EXTRA: Hypotermian estämiseksi keho säästää lämpöä sulkemalla raajojen verenkierron. Kun keho alkaa taas lämmetä hypotermian jälkeen, verisuonisto aukeaa ja veri kiertää takaisin raajoihin. Veren kiertäessä raajojen kautta se viilenee, koska raajat ovat niin kylmät – takaisin sydämeen palatessaan kylmempi veri viilentää koko elimistöä. Tilannetta kutsutaan ”Afterdropiksi” ja se saattaa olla kuolettava.

Ihmisen verenkiertojärjestelmä on tehty valtimoista ja laskimoista, jotka kuljettavat verta (ja happea) kudoksille. Valtimot kuljettavat punaista, happirikasta verta poispäin sydämestä ja keuhkoista, laskimoiden kuljettaessa sen takaisin. Tämä monimutkainen verkko yltäisi pidemmälle kuin 90 000 km, jos se levitettäisiin pituutensa mukaan. Yhdessä päivässä 5,6 litraa verta kulkeutuu suonistossa noin 20 000 km.

Heikko verenkierto lihaksiin on sivutuote siitä, kun eletään erittäin kapeiden lämpitilavaihteluiden sisällä. Suurin osa ihmisistä viettää ison osan ajastaan sisätiloissa ja/tai lämpötilavaihteluiden tullessa esimerkiksi talviaikaan pukeutuvat lämpimästi, koskaan harjoittamatta elimistöä ääriolosuhteissa. Vaikka olisit hyvässä kunnossa, se ei tarkoita välttämättä sitä, että verenkiertoelimistösi olisi vahva. Panokset ovat valtavat sillä 30% maailman kuolemista johtuu jostain verenkiertoelimistön sairaudesta. Meidän on siis ehdottomasti syytä alkaa kehittämään omaa verenkiertoelimistöämme tarkoituksenmukaisesti.

Kylmän hyödyt

Kehon luonnollinen reagointi kylmyyteen on puolustautuminen, säilyttämällä tärkeimpiä elintoimintoja. Pitääkseen kehon lämpimänä, lihakset jotka kontrolloivat valtimoita supistuvat voimakkaasti ja rajoittavat verenkiertoa ainoastaan elintärkeille alueille (vasokonstriktio). Tämän takia paleltumat tulevat ensin raajoihin, ne viilenevät paljon nopeammin lämpimän verenkierron vähentyessä. Nopea vaihdos kuumaan saa aikaan päinvastaisen reaktion. Valtimot yhtäkkiä laajenevat ja veri virtaa takaisin kylmille alueille, tuottaen samalla valtavan määrän kipua.

Nolla-asteisessa vedessä ollessa ihminen alkaa tuntea olonsa hitaaksi jo 1-2 minuutin aikana. 15 minuuttiin mennessä suurin osa ihmisistä on menettänyt tajuntansa ja 15-45 minuutin välissä he kuolevat, riippuen fysiologisesti kunnosta. Kun kehon lämpötila laskee alle 28°C asteen, kuolema on lähes väistämätön.

Ei

Ruskea rasva (brown fat)

Ruskea rasva (brown adipose tissue, BAT) on kudosta, joka pystyy nopeasti lämmittämään kehoa, kun se metabolisoi tavallista vaaleaa rasvaa. Ruskea rasva mahdollistaa imeväisten pysymisen lämpimänä – joilla ei ole vielä lihaksia lämmittämässä, kuten suurimmalla osalla aikuisista. Tavallisesti ruskea rasva häviää lapsuuden aikana, mutta evoluution tutkijat uskovat, että aiemmin esi-isämme ylläpitivät ruskeaa rasvaa paljon kauemmin selviytyäkseen ääriolosuhteissa.

Ruskea rasva saattaa olla puuttuva palanen, joka erottaa meidät luonnollisesta maailmasta. Vaaleaa rasvaa kerääntyy kehoon ruoasta ja keho polttaa sitä ainoastaan viimeisenä energian lähteenä. On totta, että on haastavaa yrittää polttaa vatsan seudulta ”uimarengasta” pois, koska keho haluaa pitää vaaleasta rasvasta niin tiukasti kiinni. Ruskea rasva on kuitenkin erilaista. Suurin osa ihmisistä alkaa tuottaa ruskeaa rasvaa automaattisesti, kun altistutaan kylmiin olosuhteisiin (tätä kutsutaan nimellä beiging). Keho huomaa ääriolosuhteet ja alkaa varastoida mitokondrioita. Kun ruskea rasva alkaa toimia, mitokondriot imevät valkoista rasvaa verenkiertoon ja metaboloivat sitä lämmöntuottoon. Koska suurin osa ihmisistä tekevät kaikkensa välttääkseen tällaisia ääriolosuhteita, eivät he myöskään koskaa muodosta ruskea rasvaa. Jos eläisimme kuten esi-isämme, ilman vaatteita, silloin meillä olisi sisäiset ominaisuudet selviytyä talven kylmistä kuukausista.

Lämmöntuotto

Tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmisillä on useampia tapoja selviytyä ääriolosuhteissa (tutkimuksissa on tutkittu muun muassa: inuiitteja, lappalaisia, kalaharilaisia ja alkuperäiskansoja).

1. Ihmiset pystyvät kiihdyttämään aineenvaihduntaa värisemällä.
2. Ihmiset pystyvät siirtämään veren raajoista lähemmäs kehon keskiosia sulkemalla valtimot.
3. Ihmiskeho pystyy keräämään korkeampia tasoja tavallista vaaleaa rasvaa, joka auttaa eristämään kehoa ja lämpöhäviö vähenee tätä kautta.

”The only two animals in the world that suffer chronic obesity are
humans and the pets we keep at home – there’s a connection.”

Tekniikoita

Kirjassa opetetaan muun muassa yksinkertaisia hengitystekniikoita, joiden avulla voidaan ”huijata” elimistöä erilaisin keinoin. Kirjassa käydään läpi hengityksen pidättämistä, punnerruksia, tehohengitystä ja visualisaatioharjoitteita, jotka auttavat monella tapaa sietämään kylmää sekä selviytymään ääriolosuhteissa. Näitä ei kuitenkaan lähdetä erikseen käymään läpi tässä tekstissä.

Ei

Kylmään meneminen

Kun ensimmäisen kerran seisot kylmässä lumessa, se ei ainoastaan tunnu kylmältä, se myös koskee. Vaikka kipu ei oikeastaan ole sen kummallisempaa kuin juoksulenkin tai kuntosalin aiheuttama tunne, kylmyyden pelko saa meissä aikaan aivan erilaisen reaktion. Kaikkeen kuitenkin tottuu ja kylmyyden sietäminen on myös harjoittelusta kiinni.

Aloita 30 sekuntia kestävillä kylmillä suihkuilla ja lähde rakentamaan siitä. Välitön tunne on harvoin miellyttävä. Alat hengittämään nopeasti, pupillisi laajenevat ja haluat alkaa liikkumaan pitääksesi itsesi lämpimänä. Kun olet tässä tilanteessa, kivun ja shokin rajamailla, sinulla on kaksi tavoitetta. Ensiksi, sinun täytyy rauhoittaa hengityksesi ja pysyä rauhallisena. Yritä rentoutua ja vältä lihasten jännittämistä. Kun tunnet olosi rauhallisemmaksi, pyri vähentämään värinää, jonka kylmyys aiheuttaa. Tavoitteena on hallita hermostoa taipumaan sinun tahtoosi. Jos keho ei pysty värisemään, sen ainoaksi vaihtoehdoksi jää sisäisten ominaisuuksien hyödyntäminen ja aineenvaihdunnon kiihdyttäminen (vaalea rasva). Keho alkaa passiivisesti tuottamaan ruskeaa rasvaa and rakentamaan mitokondrioiden varastoja, jos pystyt vähentämään värinäreaktiota.

Ensimmäinen kerta kylmässä tulee olemaan kaikista haastavin. Jokainen hermo ”syttyy” kuin sitä käytettäisiin ensimmäistä kertaa. Sydän lyö nopeasti ja teet kaikkesi paetaksesi takaisin lämpimään. Mitään vaaraa ei ole, ellet olet sään armoilla, jossa paleltuma on mahdollinen, vaikkakin mielesi tahtoo sinulle kertoa niin. Seuraava kerta tulee olemaan jo huomattavasti helpompi.

Näyttää siltä, että kestää noin viikon verran ennen kuin keho muodostaa riittävästi ruskeaa rasvaa aineenvaihdunnallisen hyödyn saamiseksi. Kylmän sieto-ominaisuutta on syytä harjoittaa säännöllisesti, mielellään päivittäin.

Ei

”If we always choose comfort, we never learn
the deepest capabilities of our mind or body.”
– Wim ”The Iceman” Hoff

Poiminnat kirjoista
*Kaikki mikä ei tapa – karaise kehosi terveeksi – Scott Carney (Adlibris)
*What Doesn’t Kill Us – Scott Carney (Adlibris)
*What Doesn’t Kill Us – Scott Carney (Amazon)

5 1 vote
Article Rating

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments