Liikemallit ja Anatomian Kertaus


Yhteistyössä: PTAkatemia

PT-koulutuksen 6. jaksolla syvennyttiin toiminnallisen kehon saloihin. Kävimme läpi muun muassa unta, ihmiskehon biomekaniikkaa ja faskian toimintaa sekä erilaisten faskialinjojen kulkusuuntia. Pidän näistä aiheista todella paljon ja ne liittyvät vahvasti myös kaikkeen mitä olen aikaisemmin oppinut esimerkiksi fysioterapian koulutusohjelmassa. Koulutusviikonloppu oli käytännössä vanhan kertausta, mutta aiheet pitävät silti mielenkiinnon yllä kokoajan, koska kertaaminen tekee näissä asioissa ainoastaan hyvää.

Ihmiskeho on niin monimutkainen koneisto, että sen toimintaan saa syventyä koko elämän ajan ja silti kysymysmerkkejä todennäköisesti vielä jää paljon. Kun niputetaan yhteen esimerkiksi luut, lihakset (lihaskartta), jänteet, nivelet, verisuonet, hermot ja kaikkea ympäröivä faskia – ollaan hyvin syvissä vesissä. Anatomiassa riittää aina opiskeltavaa.

Onneksi personal trainereiden ei tarvitse mennä koulutuksessaan ja työssään kuitenkaan näin syvälle. Lihaksiston ”pintapuolinen” tietämys yleensä riittää ja kehon toimintamalleista on myös syytä tietää jotakin. Asiakkaan voi aina lähettää eteenpäin, jos ei itse tiedä miten edetä asian kanssa. Omat rajat pitää tuntea jokaisella alalla. Mutu-tuntuman kautta ei kannata ”faktoja” asiakkaille antaa.

Kertaus

Kertaus kannattaa aina

Olen opetellut ihmisen anatomiaa liikunnanohjauksen peruskurssilla, hierontakoulussa sekä fysioterapian koulutusohjelmassa ja silti joutuu välillä kaivelemaan muistista lihasten tai nivelten nimiä. Kertaus on ehdottomasti aina tervetullutta. Tiedän, että tulen opiskelemaan tätä osa-aluetta koko elämäni läpi. Lihasten kiinnityskohdat eivät varmasti muutu 100 vuoden evoluution aikana, joten tämä oppi ei mene hukkaan.

Mielestäni jokaisen kuuluisi tietää omasta kehostaan edes päällimmäisten lihasten nimet ja niiden toimintamallit. Ihmiskunnan kokonaisvaltaista hyvinvointia se tukisi huomattavasti, koska esimerkiksi sen tiedon turvin kaikkia kipuja ei säikähdettäisi niin herkästi.

@fysiokautto

Kuinka ihmiskeho liikkuu?

Viikonlopun aikana tutkimme moninaisten testien avulla mahdollisia ihmiskehon rajoitteita ja lähdimme ratkaisemaan löydettyjä ongelmia liikkeen kautta. Esimerkiksi, jos olkaniveltä ei saa liikutettua täydellä liikeradallaan – onko kyseessä lihasten heikkous vai ”laiskuus”. Tarkempi tutkiminen kuuluu mahdollisesti enemmän korkeammin koulutettujen henkilöiden vahvuuksiin, kuten fysioterapeuttien, mutta nykyään yhä useampi PT on myös perehtynyt tämän kaltaisiin haasteisiin. Mutta, edelleen, oman osaamisensa yläpuolella ei kannata yrittää nousta. Vastuu on loppujen lopuksi aina valmentajalla.

Erittäin monipuolinen viikonloppu, joka antoi taas uusia hyödynnettäviä keinoja. Mahtavaa päästä oppimaan lisää sellaisista aiheista, joita pystyy käyttämään jokapäiväisessä elämässä sekä samalla myös työelämässä.

Kokonaisvaltainen hyvinvointi on monen asian summa.

0 0 votes
Article Rating

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Kommentoix