Lepoviikko | Mutta Missä Energitasot?


Tänään on viides päivä putkeen ilman kuntosaliharjoittelua — todennäköisesti myös viimeinen. Päätin pitää pidemmän lepotauon, koska treenit alkoivat tuntua siltä etten saa itsestäni kaikkea irti. Se on todella turhauttava fiilis… Harjoitteet kyllä menevät perille, mutta silti tuntuu siltä, että olisin voinut antaa enemmänkin. En vain pystynyt. 

Ajattelin levon auttavan asiaan. En nimittäin ole uuden vuoden jälkeen pitäny harjoittelusta taukoa kuin korkeintaan yhden tai kahden päivän verran viikossa (yleensä on yksi lepopäivä). 

Olen nukkunut kaksi tuntia enemmän yössä kuin normaalisti, pyrkinyt syömään hyvin ja muutenkin yrittänyt rentoutua. Tuntuu kuitenkin siltä, että olisi käynyt aivan päinvastoin kuin ”levon” sananmukainen merkitys tarkoittaa. Olo on kaikkea muuta kuin levännyt. Väsyttää. Ajatus ei kulje. Lihakset ovat raskaat. Peilistä katsoo takaisin vähintään puolella kutistunut henkilö. Energiatasot tuntuvat koko ajan olevan matalammalla kuin normaalisti. 

Olikohan näin ”pitkä” lepotauko järkevä? Monta kertaa vuorokaudessa mietin edellä mainittua kysymystä. Omalla kohdallani lepoviikko kuitenkin kuulostaa paremmalta vaihtoehdolta kuin ”kevyt viikko”, jolloin ei ole tarkoitus painaa sata lasissa vaan kevyemmillä prosenteilla — lihaksia ei uuvuteta loppuun asti. En vain yksinkertaisesti salilla ollessani pysty jarruttelemaan, joko painetaan täysillä tai ei ollenkaan. 

Lepo tekee hyvää

Todennäköisesti valitsin sen oikean vaihtoehdon tai ainakin toivon niin. Henkisesti lepäily raastaa hyvin paljon, mutta elimistö varmasti osaa arvostaa sitä. Suoritusyhteiskuntaan tottuneena haluaisin olla jatkuvasti liikkeessä ja mikäli vain voisin elää ilman unta niin mielelläni valitsisin sen tien.

Välillä on tervettä antaa lihaksille hieman pidempi hengähdystauko. Lihakset pystyvät palautumaan kunnolla ja ovat valmiimpia ottamaan vastaan kovia harjoitteita. Lepo siis edesauttaa kehittymistä. Henkisesti on rankkaa, mutta fyysisesti järkevä ratkaisu.

Koska en saa päivittäistä terapiahetkeäni, olen todella rauhaton. Enkä todellakaan tiedä millä keinolla voisin korvata painoista saamani rauhoittavan, sekä rentouttavan vaikutuksen. Moni ei välttämättä ymmärrä kuntosalin pystyvän antamaan kyseisiä tunteita. Niin se vain silti on — kuntosali on minulle paras tapa rentoutua

Saattaa kuulostaa hullulta, että itsensä äärimmilleen vieminen, lihaskipu treenin aikana ja lihasarkuus treenin jälkeen saavat aikaan rentoutumisen tunteen ja tuottavat äärimmäistä mielihyvää. Voiko se olla rentouttavampaa kuin sohvalla makaaminen? Ehdottomasti voi.

Kun tapasi rentoutua menee nukkumisen edelle niin suunnan täytyy olla oikea. Jokainen tavallaan.

0 0 votes
Article Rating

guest

2 Comments
Vanhin
Uusin Suosituin
Inline Feedbacks
View all comments
Pauliina
Pauliina
6 vuotta sitten

Pidempi lepotaukoko on 5päivää? Kuulostaa hyvin lyhyelle etenkin jos se on ensimmäinen kevytvko tänä vuonna. Hermosto tarvitsisi noin joka viides, joka kuudes vko lepo/kevyen vkon, jotta kehitys voisi olla nousussa ja kroppa pääsisi palautumaan. Eihän sitä malttaisi pitää, mutta tulee kostautumaan ainakin vanhemmiten jos noista ei pidä huolta. Lepovko ennen kuin mitään väsymys oireita edes tulee.

2
0
Kommentoix