Kuinka Paljon Unta Tarvitaan?


Olen aina tiedostanut unen merkityksen esimerkiksi palautumisen ja henkisen hyvinvoinnin suhteen, mutta olen kuitenkin henkilökohtaisesti laiminlyönyt riittävää unta. Moni nykypäivän suorittaja saattaa sanoa: ”Pärjään hyvin vähemmällä unella.” Se saattaa tuntua siltä, mutta oikeasti pystyttäisiin suoriutumaan vielä huomattavasti paremmin, kun unen määrä on riittävä. Itsekin olen vuosia uskotellut itselleni, että 6 tunnin yöunet ovat kohdallani aivan riittävät. Riittävät ne ovatkin normaalia toimintaa ajatellen, pystyn suoriutumaan arjesta, mutta 6 tunnin yöunet ovat kohdallani kuitenkin riittämättömät, jos aion palautua kunnolla ja suoriutua jatkossa optimaalisella tasolla. Ja sitä ehdottomasti haluan!

Tutkimukset osoittavat, että 3 vuorokauden valvomisella ihminen alkaa nukahdella väistämättä ilman ulkoisia piristeitä ja vielä pidempiaikainen nukkumattomuus johtaa lopulta psykoosiin. Erikoisjoukkoaikoinani useammalla metsäleirillä koin miltä tuntuu oikeasti olla nukkumatta kunnolla viikkoon. Muistan yhden viikon jossa nukuttuja tunteja tuli viikkotasolla noin 13-16 tuntia. Ja ne tunnit olivat kaukana laadukkaasta yöunesta. Sillä unen määrällä olet kaukana optimaalisesta suorituskyvystä, välillä olo tuntuu ylivireältä kesken toiminnan, mutta kun aktiivinen toiminta lakkaa, samalla elimistö menee Off-tilaan.

Yöllisen tiedustelureissun aikana vastaan tuli vihollisen partio – kävimme makaamaan pilkkopimeän metsän reunaan puiden taakse. Vaikka yritit pysyä mahdollisimman skarppina ja kuunnella ohi kulkevien ”vihollisjoukkojen” ääniä, silmät painuivat kiinni ja käytännössä nukahtelit muutamiksi sekunneiksi väkisin. Tilanne oli rauhallinen ja itseään oli hyvin vaikea pitää hereillä. Nukahtamista vastaan oli kirjaimellisesti pakko taistella, kun elimistön kierrokset ajettiin liikkeen jälkeen alas.

Unta

Unta tarvitaan

Unentarve on yksilöllistä, mutta lähes kaikilla unentarve jakautuu johonkin 6-11 tunnin välimaastoon. Omasta unentarpeestaan kannattaa ottaa selvää, koska sen alittaminen sekä ylittäminen voivat johtaa muun muassa vireystilan laskuun. Jo lyhytaikainen univaje saattaa laskea suorituskykyä noin 20 %. Vain harvoille ihmisille 6 tunnin yöunet ovat riittävät, vaikka itselleen on helppo uskotella niiden riittävän. Been there done that… 

Halusin ottaa selvää omasta unentarpeestani ja tein empiirisen ihmiskokeen, koska tällä hetkellä elämässäni on toistaiseksi ”enemmän” aikaa.

Unikoe, kuinka paljon tarvitsen unta?

Helpoin tapa oman unentarpeen selvittämiseen lienee se, että nukkuu yksinkertaisesti ilman herätystä ja herää vasta sitten, kun oma sisäinen kello niin käskee. Olen aina tiennyt olevani aamuihminen, rakastan aikaisia aamuja ja herään ilman herätystä klo 6.00-8.00 välillä. En ole koskaan nukkunut yli kello 12.00, vaikka valvoisin koko yön, enkä välitä päiväunista yhtään. 

Halusin selvittää unentarpeeni ja nukuin 2 viikkoa ilman herätystä. Merkitsin nukkumaan mennessä paperille ajan ylös jolloin painoin pääni tyynyyn ja herätessä merkitsin ylös myös heräämisajan. Pyrin mahdollisimman säännölliseen nukkumaanmenoaikaan ja kävin nukkumaan useimmiten klo 22.00-23.00 välillä. Pidin ikään kuin unipäiväkirjaa, mutta merkitsin pelkästään ajat. Esimerkki päiväkirjasta:

27.3.2018 Nukkumaan klo 22.35 | Herääminen klo. 7.15
29.3.2018
Nukkumaan klo 22.55 | Herääminen klo 7.43
2.4.2018 Nukkumaan klo 22:16 | Herääminen klo 7.56

Unentarpeen keskiarvo: 8-9 tunnin välissä

Unta

Lopputulos on omaan silmääni hyvin selvä. Edelleen rakastan aamuja, mutta tarvitsen huomattavasti enemmän unta kuin mihin olen itseni totuttanut, jos aion suoriutua paremmin sekä fyysisesti että psyykkisesti kuormittavista asioista. Haluan ehdottomasti pystyä toimimaan joka päivä sillä parhaalla tasolla. 6 tuntia unta yössä eivät yksinkertaisesti siihen riitä. Tarvitsen lähemmäs kahdeksan tuntia unta joka yö, mieluummin jopa hieman yli sen.

Jatkuva univaje verottaa lopulta jotain kaikilla elämän osa-alueilla ja siihen minulla ei ole varaa. Jatkossa varjelen omaa unentarvettani paremmin! Kaikkeen tottuu, mutta kaikkeen ei silti kannata itseään totuttaa.

Tiedätkö kuinka paljon tarvitset unta?

5 1 vote
Article Rating

guest

6 Comments
Vanhin
Uusin Suosituin
Inline Feedbacks
View all comments
Hanna
4 vuotta sitten

Ainakin tällähetkellä tuntuu, että juurikin se ”tasan” kahdeksan tuntia riittää. Tosin, minulla se ajoittuu (valitettavasti) tällähetkellä aikavälillä 20-04, joka ei käytännössä ole optimaalisin… Mutta sama kai se koska nukkuu, kunhan nukkuu, vai? ’:D

Taija
Taija
4 vuotta sitten

Itselläni yleensä menee noin 22.30-23.00 ku pääsen nukkuu ja aamusti herään 6.30 ainakin vielä jonkin aikaa. Mutta viikonloput on eri menee sit jo 23–> 9-11

Kesät mennään millon mennään ja herätään millon jaksetaan 😂

Väsyttää
Väsyttää
4 vuotta sitten

Itselläni on vuorotyö. Pahinta on kun on iltavuorossa klo 21.30 asti ja aamulla herätys klo 3.45 aamuvuoroon. Nukun enimmillään 5h ilta-aamujen välillä. Harvoin edes sitä 5h. Tälläsiä vuoroja on viikossa 1-2. Aikalailla raskasta on. Kokoajan todella väsynyt ja migreenikohtauksia jatkuvasti. Työpaikan vaihto harkinnassa.

6
0
Kommentoix