High Performance Habits (2. osa) | Brendon Burchard


”These habits will make you extraordinary.”
– Brendon Burchard | High Performance Habits

*Sisältää mainoslinkkejä.

Poiminnat kirjasta:
*High Performance Habits – Brendon Burchard (Amazon)
*High Performance Habits – Brendon Burchard (Adlibris)

#2 Luo energiaa (generate energy)

Mitä matalammat energiatasot sinulla on:

 • Sitä matalampi on yleisen onnelisuutesi taso.
 • Sitä matalampi on innostuneisuutesi asioita kohtaan.
 • Sitä matalampi havaintokykysi on oman menestyksesi suhteen verrattuna vertaisiin.
 • Sitä matalampi itseluottamuksesi tulee olemaan, kun kohtaan epäonnea.
 • Sitä heikommin pystyt vaikuttamaan muihin ihmisiin ympärilläsi positiivisessa valossa.
 • Sitä epätodennäköisemmin lähdet harjoittelemaan ja sitä todennäköisemmin syöt huonosti.

Matalat energiatasot tulevat satuttamaan sinua ajatellen korkean suorituskyvyn saavuttamista. Se vaikuttaa kaikkiin elämän osa-alueisiin heikentävästi. Hyvät energiatasot ovat suoraan verrattavissa myös oppimiseen, luovuuteen ja itsevarmuuteen. Mitä enemmän sinulla on energiaa, sitä todennäköisemmin olet onnellisempi ja pystyt liikkumaan eteenpäin elämässä.

Kysymyksiä

Näiden kysymysten kautta pystyt saamaan kiinni siitä, ovatko energiatasosi riittävän korkealla:

 • Kannatko koskaan negatiivisia tunteita tai energiaa edellisestä tapaamisesta tai tekemisestä seuraavaan?
 • Tunnetko olosi joskus väsyneeksi ja silti siirryt seuraavan askareen ääreen ilman taukoa, vaikka tiedät, että sinun kannattaisi pitää tauko?
 • Menetätkö joskus läsnäolon tunteen ja arvostuksen elämää sekä muita ihmisiä kohtaan, mitä pidemmälle päivä etenee?

Lue myös kirjan poimintojen 1. osa – saat paremmin kiinni mitä askeleita korkean suorituskyvyn tavoitteluun tarvitaan. Suosittelen kirjan hankintaa, koska se tarjoaa myös harjoitteita energian luomiseen tarvittaessa, riippumatta tilanteesta.

Tuo iloa

”Most folks are about as happy as they make up their minds to be.”
– Abraham Lincoln

Tutkimukset osoittavat, että ilo näyttelee suurta roolia korkean suorituskyvyn saavuttamisessa. Tuo iloa lisää omaan elämääsi jokapäiväisessä elämässä – se saa aikaan lähes kaikki muut positiiviset tunteet, joita haluamme elämäämme. Kun positiiviset tunteet ovat läsnä, lähes kaikki asiat muuttuvat paremmiksi: opit paremmin, olet terveempi, toimit psyykkisesti sekä fyysisesti tehokkaammin.

Entä, jos elämä ei ole onnellista ja ympärillä on ainoastaan negatiivisia asioita ja ihmisiä? On tehtäväsi muuttaa tilannetta, niin, että pystyt olemaan iloinen. Olet itse vastuussa omasta onnellisuudestasi ja sen kestävyydestä. Voit valita omat tunteesi. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että aina tulisi olla pelkästään iloinen. Myös korkean suorituskyvyn omaavat ihmiset ovat joskus surullisia ja kohtaavat negatiivisia tunteita, mutta he vain käsittelevät niitä paremmin ja suuntaavat energiansa positiivisen energian luomiseen.

Tapoja jokapäiväiseen elämään

 • Määritä tunteet etukäteen joita haluat kokea. Mieti mitä haluat kokea ja visualisoi mielessä näitä tunteita, luo niitä jo valmiiksi.
 • Ennakoi positiivisia lopputuloksia päivän tehtävistä. Ole optimistinen ja selvillä tulevasta.
 • Kuvittele mahdollisimman stressaava tilanne ja mieti kuinka selviät siitä sulavasti. Valmistaudu haasteisiin ja ole realistinen.
 • Yritä lisätä elämään arvostusta, yllätyksiä, ihmeitä ja positiivisia haasteita.
 • Ohjaa sosiaalisia tilanteita positiivisia tunteita ja kokemuksia kohti.
 • Mieti säännöllisesti asioita joista olet kiitollinen.

Optimoi terveys

Kun ihmiset elävät epäterveellisesti, se ei johdu siitä etteivätkö he tietäisi kuinka elää terveellisesti. Me kaikki tiedämme kuinka pystymme lisäämään terveellisiä asioita elämäämme, nykyään sen pystyy kertomaan maalaisjärjellä. Harjoittelu – harjoittele enemmän. Ravitsemus – syö terveellisemmin. Uni – yritä nukkua vähintään 7-8 tuntia joka yö.

Ikävä kyllä ihmiset perustelevat itselleen typerillä väittämillä miksei edellä mainituista asioista pysty pitämään kiinni. Liian usein kaikki perustellaan esimerkiksi lauseilla: ”Olen syntynyt tällaisena.” tai ”Aikaa ei ole riittävästi.

Hankkiudu kuntoon heti

Jos olet rehellinen itsellesi, tiedät että sinun kuuluisi liikkua ja harjoitella säännöllisesti. Paljon. Erityisesti, jos välität omasta psyykkisestä terveydestäsi, puhumattakaan fyysisestä. Fyysinen harjoittelu lisää aivoissa olevien neuronien tuotantoa ja sitä kautta vaikuttaa positiivisesti esimerkiksi oppimiseen ja kokonaisvaltaisiin aivotoimintoihin. Liikunta siis lisää oppimisen määrää – älä vähättele sen merkitystä. Liikunta myös vähentää merkittävästi stressiä.

”So if the demands of your job or life require you to learn fast, deal with stress, be alert, pay attention, remember important things, and keep a positive mood, then you must take exercise more seriously.”

Tutkimukset myös osoittavat, että liiallinen syöminen on tulos heikoista päätöksenteko kyvyistä – valitaan tietoisesti lyhytaikainen hyvän olon tunne pitkäaikaisen terveyden sijaan.

Mistä aloittaa?

Käytännössä aloittaminen mistä tahansa johtaa parempaan terveyteen. Yleensä keskitytään ravitsemukseen sekä säännölliseen liikuntaan. Jos et kuitenkaan olet tottunut liikkumaan on helpompi aloittaa pelkästään ravitsemusta parantamalla, koska esimerkiksi kuntosalille meneminen on uusi asia, mutta syöminen ei ole. Paremmat ruokailutottumukset johtavat todennäköisesti myöhemmin terveellisempiin valintoihin myös liikunnan suhteen.

Mahdollisuuksia on paljon ja erilaisia vaiheita pystytään rakentamaan yksilöllisesti lähtötilanteesta huolimatta. Aloita siitä mitä jo valmiiksi tiedät ja lähde etenemään järkevästi. Ehdottomasti kannattaa myös hyödyntää projektissa ulkopuolista apua, esimerkiksi terveys- ja liikunta-alan ammattikuntaa, muun muassa kuntosalia ajatellen pystyy palkkaamaan henkilökohtaisen valmentajan (Ota yhteyttä: Valmennuspalvelut).

Brendon

#3 Kasvata välttämättömyyttä (raise necessity)

”Only one who devotes himself to a cause with his whole strength and soul can be a true master. For this reason mastery demands all of a person.”
– Albert Einstein

Välttämättömyys sisältää neljä tekijää: identiteetti, pakkomielle, velvollisuus ja kiireellisyys. Kaksi ensimmäistä ovat sisäisiä ja kaksi viimeisintä ulkoisia tekijöitä. Jokainen näistä tekijöistä vaikuttaa motivaatioon ja yhdessä niiden kautta saadaan aikaan korkean suorituskyvyn tasot.

 • Identiteetti, henkilökohtaiset standardit huippuosaamiselle.
 • Pakkomielle liittyen aiheeseen jota käsitellään.
 • Velvollisuus, sosiaalinen velvoite tai tarkoitus.
 • Kiireellisyys, konkreettiset deadlinet.

Sisäiset tekijät

Tutkimusten mukaan kehityksen seuraaminen on yhtä tärkeään kuin tavoitteen asettaminen. Jos kehitystä ei seurata, on käytännössä sama asia olla asettamatta tavoitteita tai olla elämättä omien standardien mukaan. Tämä periaate toimii käytännössä kaikilla elämän osa-alueilla.

Sisäisten standardien asettaminen tekee korkean suorituskyvyn saavuttamisen välttämättömäksi, ja sisäinen uteliaisuus tekee siitä nautinnollista. Pakkomielteen ja intohimon erottaa siitä, että ihmiset ymmärtävät intohimon kohteet, mutta pakkomielteisiä pidetään ”hulluina”. On kuitenkin tarpeen tuntea pakkomielteisyyttä sitä asiaa kohtaan missä haluamme menestyä: ”En voisi kuvitella eläväni ilman tätä.”, pakkomielteisyys johtaa korkeaan työmoraaliin.

Tehtäviä

 • Minkä arvojen mukaan elät, mitkä ovat kaikkein tärkeimpiä?
 • Mieti tilannetta lähiaikoina, missä et elänyt omien arvojen mukaan – mikä tähän oli syynä?
 • Mieti tilannetta, missä elit arvojesi mukaan olit siitä tyytyväinen – mikä tähän oli syynä?
 • Mitä asioita kohtaan olen pakkomielteinen?
 • Mitä asiaa kohtaan en ole ollut riittävän pakkomielteinen terveellä tavalla?
Brendon

Ulkoiset tekijät

Sosiaaliset velvoitteet ja tarkoitus. Korkean suorituskyvyn omaavat ihmiset tuntevat usein velvollisuuden tunnetta suoriutua tilanteesta parhaalla mahdollisella tavalla – paine tulee ulkopuolelta. Joku ulkopuolinen esimerkiksi luottaa heidän tekemiseensä ja he yrittävät täyttää nämä lupaukset. Korkean suorituskyvyn omaavia ihmisiä sitoo yhteen piirre, että he usein tekevät muiden eteen enemmän kuin itsensä.

Jos koet jossain tilanteessa, ettet suoriudu riittävällä tasolla, kysy itseltäsi: ”Kuka tarvitsee minua enemmän juuri nyt?” Kun sinulla on mahdollisuus palvella muita, et valita siitä kuinka paljon vaivaa se vaatii. Sinun pitää suoriutua hyvin, koska sinua tarvitaan. Sinulla on ainutlaatuinen mahdollisuus vaikuttaa jonkun toisen elämään.

Aseta itsellesi todellisia määräaikoja tehtäville. Mitä ”todellinen” määräaika sitten tarkoittaa? Se on päivämäärä jolla on oikeasti merkitystä, koska ellei olisi, jotain negatiivista tulisi tapahtumaan. Kaikilla on erilaisia takarajoja elämässään ja niistä täytyy pitää kiinni.

Merkkejä korkeasta suorituskyvystä

 • Olet asettanut tavoitteita, jotka ovat selviä ja haastavia, mutta silti saavutettavissa.
 • Voimakasta keskittymistä ja kohdennettua huomiota tarvitaan.
 • Asia jota tehdään on itsessään palkitseva.
 • Menetät itsetietoisuuden ja tunnet olosi rauhalliseksi.
 • Aika pysähtyy – tunnet olosi keskittyneeksi nykyhetkessä.
 • Saat välitöntä palautetta suorituksestasi.
 • Tasapaino taitotasosi ja haasteiden välillä on sopiva. Tiedät mitä teet ja tehtävissä, vaikka se olisi haastavaa.
 • Sinulla on henkilökohtainen hallinnan tunne tilanteesta ja sen lopputuloksesta.
 • Lopetat ajattelemasta fyysisiä tarpeitasi.
 • Sinulla on kyky keskittyä täysin tämän hetkiseen tehtävään.

”Make a conscious effort to surround yourself with positive, nourishing, and uplifting people – people who believe in you, encourage you to go after your dreams, and applaud your victories.”
– Jack Canfield

Poiminnat kirjasta:
*High Performance Habits – Brendon Burchard (Amazon)
*High Performance Habits – Brendon Burchard (Adlibris)

0 0 votes
Article Rating

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Kommentoix