Flow jooga: hyödyt, historia ja tekniikat | 1. tunti

Flow jooga, joka tunnetaan myös nimellä vinyasa jooga, on dynaaminen joogamuoto, joka korostaa liikettä ja hengitystä. Tälle joogatyylille on ominaista tasainen, jatkuva liikkeen virtaus asennosta toiseen, jossa hengitys toimii oppaana. Flow joogan harjoittaminen voi olla sekä virkistävää että meditatiivista, ja sillä on laaja valikoima fyysisiä ja henkisiä etuja. Tässä artikkelissa syvennytään flow joogan historiaan, hyötyihin ja tekniikoihin sekä ensimmäiseen flow jooga tuntiin, jossa kävin.

Flow joogan historia

Flow joogan alkuperä voidaan jäljittää Ashtanga jooga -perinteeseen, jonka Sri K. Pattabhi Jois kehitti 1900-luvun alussa. Ashtanga jooga on fyysisesti vaativa harjoitus, joka koostuu kuudesta asentosarjasta, ja jokainen sarja rakentuu edelliseen. Ashtanga joogan painopiste on hengityksessä ja asentojen välisessä liikkeessä, mikä luo virtaavan, dynaamisen harjoituksen (lue myös dynaaminen venyttely).

Ajan myötä Ashtanga joogan elementtejä on olettu yhdistää muihin opetuksiin, minkä sanotaan johtaneen nykyiseen flow-joogan kehittämiseen. Flow-jooga on nykyään yksi länsimaailman suosituimmista joogan muodoista, ja sitä opetetaan muun muassa useilla kuntosaleilla ympäri maailmaa.

Flow joogan hyödyt

Flow jooga tarjoaa laajan valikoiman fyysisiä ja henkisiä hyötyjä. Fyysisellä puolella flow jooga voi parantaa voimaa, liikkuvuutta, tasapainoa, koordinaatiota ja sydän- ja verisuoniterveyttä. Jatkuva liike asentojen välillä nostaa sykettä, mikä voi myös johtaa aerobisen kunnon kehittymiseen. Henkisellä puolella flow jooga voi auttaa vähentämään stressiä, ahdistusta ja jopa masennusta. Flow-joogan harjoittaminen voi auttaa parantamaan myös keskittymistä.

Flow joogan tekniikat

Avain flow joogaan on asentojen välinen dynaaminen liike, joka tunnetaan nimellä vinyasa. Vinyasa on asentosarja, joka on yhdistetty toisiinsa hengityksen avulla. Tyypillinen vinyasa-sarja voi sisältää seuraavat asennot:

  • Aurinkotervehdys A (Surya Namaskar A)
  • Aurinkotervehdys B (Surya Namaskar B)
  • Soturi I (Virabhadrasana I)
  • Soturi II (Virabhadrasana II)
  • Kolmioasana (Trikonasana)
  • Alaspäin katsova koira (Adho Mukha Svanasana)

Jokainen asento on yhdistetty seuraavaan liikkeellä, joka on synkronoitu hengityksen kanssa. Esimerkiksi Soturi I:n ja Soturi II:n välinen liike voi sisältää sisäänhengityksen nostaessasi käsiäsi ja uloshengittämistä, kun astut takaisin Soturi II -asentoon.

Esimerkki harjoitus:

flow jooga

Ensimmäinen flow jooga tunti

Pääsin ensimmäistä kertaa oikealle Flow jooga tunnille. Avoimin mielin täytyy kokeilla kaikkea uutta mitä vain eteen tulee! Aikaisemmin erilaisia joogan variaatioita on tullut kokeiltua esimerkiksi liikunnanohjauksen peruskurssilla, muiden opiskelijoiden vetämänä ja itseasiassa myös fysioterapiakoulutuksen aikana. Korkeintaan kuitenkin kahden käden sormilla laskettavissa kaikki kerrat yhteensä. Vapaa-ajalla joogaa ei ole tullut yksin harrasteltua – ei voida siis sanoa, että mitenkään erityisen kokenut tässä lajissa olisin. Aloittelija vasta…

Todella haastava laji kyseessä kaikinpuolin. Ainakin itselleni, koska esimerkiksi liikkuvuus ei ole mitään parasta luokkaa, vaikka se onkin vuosien mittaan kehittynyt hyvin paljon (kiitos venyttelyn). Laji vaatii myös tasapainoa, joka on toinen ominaisuus mikä on jäänyt omalla kohdallani aivan liian vähälle huomiolle viime vuosina, vaikka olen siihenkin lähiaikoina pyrkinyt kiinnittämään enemmän huomiota. 

Flow jooga yhdistää ominaisuudet

Liikkuvuutta yhdistettynä tasapainoon – haastavaa, mutta palkitsevaa. Kaikissa liikkeissä tietenkin oli myös vaihtoehtoisia asentoja joista valita, mikäli joku liike tuntui liian haastavalta. Apuna sai myös käyttää esimerkiksi ylemmässä kuvassa näkyvää palikkaa (Jooga Block), jos käsi ei yltänyt maahan tai tarvitsi polven alle tukea. Parhaani mukaan yritin välttää palikan käyttämisen, mutta oli siitä vain tietyissä liikkeissä paljon apua. Turha taistella liikaa kehon jännitystiloja vastaan, jos ne eivät tällä kertaa tahdo vielä antaa periksi.

Tunti eteni hyvin rauhallisesti, vaikka asentoa vaihdettiin suhteellisen nopeaan tahtiin. Liikkeet vaativat välillä valtavan määrän keskittymistä. Jossain vaiheessa nostettiin vastakkainen jalka sekä vastakkainen käsi ilmaan ja sen jälkeen oli tarkoitus vielä kiertää katsetta johonkin suuntaan. Keskityt samalla tasapainon ylläpitoon, kumarrut eteenpäin, takareidessä kiristää, katse lukitaan tiettyyn pisteeseen ja nostetaan vielä kättä kaiken lisäksi. 

Kaikkia vaiheita oli tietysti kokeiltava ja haastettava itsensä. Yllättävän lämmin siinä touhussa tuli. Hyvällä tavalla itsensä ylittämistä sellaisilla osa-alueilla, jotka oikeasti vaativat harjoittelua.

Eivät kaikki liikkeet varmasti aivan kohdilleen osuneet, mutta yllättävän hyvin kuitenkin mielestäni asentoihin taivuin. Ohjaajakin sanoi, etten selvästi aivan ensimmäistä kertaa joogassa ollut. On mahtavaa, että saa henkilökohtaista ohjausta, vaikka ryhmässä on muitakin. Vähitellen liikkeiden edetessä tunsi selvästi kuinka kireydet alkoivat antaa periksi.

Kaikista vaikeinta itselleni oli hengityksen mukaan saaminen. Asennot olivat uusia ja vaativat paljon keskittymistä – välillä hengitys unohtui kokonaan. Ohjaaja onneksi muistutteli siitä vähän väliä.

Tunnin loppuun pidettiin vielä rentoutuminen. Maattiin selällään lattialla, viltin alla ja vain keskityttiin siihen hetkeen. Olo oli rento ja kaikki muu oli helppo hetkeksi unohtaa. Erittäin loistava tunti kaikin puolin. Tunti oli keskellä päivää, joten se toimi samalla erinomaisena rauhoittumis hetkenä. Sellaisia me kaikki tarvitsisimme keskelle arkea säännöllisesti.

Meditoimisen kautta olen opetellut rauhoittumaan enemmän ja kuuntelemaan itseäni, mutta tässä siihen oheen mahtava laji, jonka kautta pystyy tutustumaan itseensä hieman erilaisesta perspektiivistä.

Ensi kerralla rennommin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *