Etsi Motivaatio Ensimmäisenä Sisältäsi


”En saa itseäni niskasta kiinni aloittaakseni…”
”Yritin, mutta epäonnistuin olen täysin toivoton tapaus!”
”Mistä löytäisin motivaation?”

Kyseiseen aiheeseen ja kysymykseen törmään jatkuvasti useissa erilaisissa tilanteissa. Sama kysymys nousee aina ilmoille: ”Mistä löytäisin motivaation?” Tässä tapauksessa motivaatiota etsitään lähes aina koskien joko harjoittelua tai elämäntapojen muuttamista ravitsemuksellisesti. Kysymys on siinä määrin tärkeä, että ilman motivaatiota minkäänlaisia aloitteita on vaikea saada aikaiseksi, oli kyseessä sitten mikä tahansa asia kuntoilun, työnteon tai kaupassa käymisen väliltä.

Motivaation puute

Sana ”motivaatio” tarkoittaa käytännössä halua tehdä jotain. Motivaatio on tila, joka voi muuttua tilanteesta riippuen. Toisia ohjailee nautinto, kun toisia motivoi päämäärässä odottava palkinto, se saattaa olla jotain käsin kosketeltavaa tai tunnetila. Joka tapauksessa motivaation taso vaihtelee eri tilanteiden ja eri ajanjaksojen mukaan. 

Esimerkiksi näläntunne mahdollisesti motivoi syömään ja puolustusvietti puolustamaan jälkikasvua. Joku motivoituu suuresti, kun aletaan puhumaan rahasta, toisen motivoituessa ystävän kannustamisesta. Motivaatiokeinoja on satoja ja jokainen motivoituu asioita kohtaan omalla henkilökohtaisella tavallaan. On kuitenkin edelleen korostettava sitä, että motivaation taso vaihtelee kaikkein motivoituneimmallakin yksilöllä. Etsi motivaatio tilanteen mukaan.

Etsi Motivaatio

Kuinka paljon haluat sitä?

Joskus motivaatiota tosiaan pitää etsiä ja silloin on syytä esittää tuttu kysymys: ”Mistä löytäisin motivaation?”. Kysymys kannattaa kuitenkin ensimmäisenä kysyä itseltään. Nimittäin harva ihminen tuntee sinua yhtä hyvin kuin sinä itse. Mikä sinua motivoi?

Liian usein kysymys esitetään muille, ikään kuin odottaen valmista vastausta– se mikä motivoi minua, ei välttämättä motivoi sinua. Ei se toimi niin.

Voin kertoa henkilökohtaisen esimerkin omasta motivaation etsimisestäni. Yksinkertaisuudessaan minulle riittää, kun avaan silmäni ja katson peilistä takaisin katsovaan hahmoon. Olisiko jotain missä haluan kehittyä, mitä haluan saavuttaa, olenko jo siellä missä haluan olla? And there we go, vastaan kysymyksiin ja ”motivaatio” löytyy varmasti. Minulle tämä pieni teko riittää. Riittääkö sinulle? Ehkä, ehkä ei.

Etsi Motivaatio

Voimme tietysti arvailla sekä heitellä ilmoille erilaisia motivaatiokeinoja ja toivoa, että joku ideoista iskee syvälle kysyjän alitajuntaan, mutta se on hakuammuntaa. Kuvitellaan ihmisen haluavan laihduttaa muutamia kymmeniä kiloja, mutta hän ei saa otettua sitä ensimmäistä merkitsevää askelta. Pelkkää puhetta, mutta ei tekoja…

Liikkeelle voidaan lähteä neutraalisti, kiltisti tai todella brutaalisti. Mistä aloitetaan?

Etsi Motivaatio

1. Terveys.
Tämän kohdan pitäisi olla tarpeeksi painava syy kenelle tahansa, tapojensa sekä tottumustensa muuttamiseksi. Kukaan ei halua elää kipujen tai sairauksien kanssa. Ei kukaan! Terveys ei todellakaan ole itsestäänselvyys. Jos ja, kun pystyt vaikuttamaan siihen, kehotan, että käytät sen mahdollisuuden.

2. Haluatko pystyä leikkimään lastesi kanssa?
Lapset varmasti haluaisivat, että vanhemmat ovat fyysisesti täydessä ”leikkikunnossa”. Mikä olisi hienompaa kuin pystyä leikkimään omien lastensa kanssa sitä, mitä he ikinä haluavatkaan leikkiä? Oli kyseessä sitten 10 tikkua laudalla tai lainelautailu. Minulla ei vielä ole lapsia, mutta pystyn kuvittelemaan tällaisten tilanteiden ja kokemusten arvon.

3. Tuskin haluat kuolla ennenaikaisesti.
Nyt on ollaan jo julmalla ja suoraviivaisella motivaatiokeinojen alueella, mutta toiset motivoituvat näinkin. 50- ja 80 vuoden iässä on merkittävä ero. Haluatko nähdä maailmaa ja elää pitkään ystävien kanssa, vai taistella nuorena, kun elimistö iskee kapuloita rattaisiin?

Jokaisen on etsittävä sisältään tarpeeksi voimakas halu motivaatiotasojen kasvattamiseksi. Itselleen on esitettävä oikeanlaisia kysymyksiä, oikeanlaisten vastauksien löytämiseksi. ”Motivaatio” jotain asiaa kohtaan harvoin syntyy täysin tyhjästä, sen takana on aina jokin ajatus, joka sytyttänyt eräänlaisen halun. Halu pitää etsiä. Etsi motivaatio itsesi takia.

Mikä sivua motivoi?

0 0 votes
Article Rating

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Kommentoix