En halua joululahjoja

En halua joululahjoja tänä vuonna, enkä seuraavana. En pidä kaupallisen joulun ajatuksesta. Joka vuosi liikkeet mainostavat voimakkaammin tuotteitaan ja tottakai ymmärrän kuluttajajuhlan merkityksen liiketoiminnalle – se kuuluu asiaan. En kuitenkaan halua olla itse osana tätä juhlaa. Joulu ei merkitse minulle enää lahjojen saamista ja joulupukin odottamista, kuten lapsena. Jouluaatto oli pisin päivä vuodessa, koska joulupukki tuli aina vasta myöhään illalla. Odottavan aika on pitkä. 

Joululahjoja

En halua joululahjoja

Sellaisilla rahasummilla ei voi saada sitä, mitä toivon, jotka joulupukki lahjoihini käyttää. Voisin pyytää uutta MacBookia, autoa tai lentolippua, mutta todennäköisesti pukki ei toisi niistä ensimmäistäkään. Enkä edes haluaisi hänen tuovan. Pystyn kyllä hankkimaan kaiken itsekin, jota rahalla voi saada. En välttämättä nyt tai lähitulevaisuudessa, mutta jonain päivänä. Oikeasti en usko joulupukkiin.

Viimeistään siinä vaiheessa usko pukkiin meni, kun sellainen ajoi jouluaattona pihaan ja sisään tullessaan lauloi: ”Kilisee, kilisee kassissa, kolme kossupulloa!”. Tiedän siis jo tässä iässä, ettei Korvatunturilla asuvilla tontuilla tai joulupukilla ole ollut koskaan osaa, eikä arpaa saamiini lahjoihin. Joku muu on hankkinut ne ja joulupukki on toiminut vain välikätenä, ojentaessaan lahjoja minulle.

Antaminen antaa aina paremman olon kuin vastaanottaminen, mutta sepä siinä juuri onkin. En halua ottaa vastaan lahjoja, koska minulle jää siitä tunne, että jään jostain velkaa. Joululahjat eivät ole se pala kakkua, johon haluan tarttua. En halua ottaa niitä vastaan, enkä halua ostaa niitä kenellekään, vain sen takia, että: ”Jouluun se kuuluu!”.

Joululahjoja

Minun jouluni

Perinteinen joulu ei rakennu lahjojen ja kuusen ympärille. Ei ainakaan enää minun maailmassani. Joulussa kaikista tärkeintä on nauttia perheen, sukulaisten ja kaikkien niiden kanssa, joita tällä hetkellä elämässäsi on. Se on lämminhenkinen perhejuhla. Tietysti toisilleen saa hankkia lahjoja ja osoittaa välittämistä sitä kautta, mutta älkää kuitenkaan minulle niitä osoittako. 

Toivelistani on hyvin pitkä, mutta en kerro kenellekään sen sisällöstä. Saavutan ne asiat mieluummin yksin kuin, että annan muiden vaikuttaa niihin ja mieluummin jonain muuna vuoden aikana. Pystyn nauttimaan muiden saamista lahjoista ja hymyistä sosiaalisen median kautta aivan varmasti – säästän omaa ”taloudellista” iloani parempaa ajankohtaa varten. 

Toivon joululta asioita, joita rahalla ei välttämättä voi ostaa. Esimerkiksi missien paljon käyttämä maailmanrauha olisi mahtavaa saada. Haluan nähdä aitoja hymyjä ja onnellisia ilmeitä. Haluan nähdä ihmisiä ja puhua heille, joita muuten näkee turhan harvoin. Ja, ehkä tänä jouluna yritän jopa rauhoittua hetkeksi.

Aion olla jouluna vain läsnä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *