Elä Niin Kuin Opetat


Miksi annat toiminnallasi itsestäsi aivan päinvastaisen kuvan?
Miksi toimit aivan päinvastoin, kuin itse omissa ohjeissasi neuvot? 

Näitä kysymyksiä mietin usein (varmasti miettii moni muukin), kun kohtaan esimerkiksi lääkärin joka polttaa jokaisella tauolla tupakkaa, mutta paasaa potilaille keuhkosyövästä. Tai, kun tapaan personal trainerin joka on itse sairaalloisen ”obeesi”, mutta jakaa muille ravinto- ja harjoitusohjelmia. Entäpä sitten fysioterapeutti, jonka oma ryhti on aivan surkea, mutta kuitenkin kertoo asiakkaille päivästä toiseen, kuinka tärkeää on ylläpitää hyvä ryhti istuessaan ja, että seistessä kannattaa keskittyä luotisuoran keskiasennon etsimiseen.

Unohdetaan nyt henkilökohtaiset suruajat ja muut vastaavat, jotka saattavat usein puolestaan vaikuttaa radikaalisti ihmisen toimintaan pitkällä aikavälillä. Edellä mainittuja esimerkkejä on paljon, varmasti jokaisella alalla, mutta erityisesti terveydenhuollon puolella. Ainakin itse kiinnitän siihen osa-alueeseen eniten huomiota, koska se kuuluu toimenkuvaani. 

Miksi neuvoa asiakkaalle jotain, jota ei itse noudata?

Kuinka asiakas voisi ottaa hoitajan tai terapeutin täysin tosissaan, joka tekee itse aivan päinvastoin, kuin neuvoo. Asiakkaan tehtävä on luottaa asiantuntijan sanaan — asiantuntija on se, jonka pitäisi auttaa asiakasta hänen ongelmissaan. Ja, jos asiantuntijan neuvot, olomuoto tai käytös ovat kyseenalaistettavissa, on todennäköisesti aika vaihtaa seuraavaan osoitteeseen. Hän ei selvästikään ole tällä hetkellä se jota tarvitset. Luoton pitää olla 100%. 

Yleensä asiakas luottaa siihen, että saa tarvitsemaansa apua sieltä, minne on tullut. Tässä tapauksessa ainakin henkilökohtaisesti oletan asiantuntijan myös itse elävän sillä tavalla, kuin hän minulle opettaa. Miksi asiakas ottaisi neuvot terveellisemmästä ruokavaliosta tosissaan, jos neuvojen antaja ei selvästi itsekään siitä välitä? Miten se motivoi asiakasta lopettamaan tupakoinnin, jos vastapuoli kirjaimellisesti haisee tupakalle huoneeseen astuessaan? Kuinka voit vaatia asiakasta noudattamaan rankkaa harjoitusohjelmaa kolmivuorotyön ohella, jos et itse siihen pystyisi?

Terve, lievä skeptisyys asiantuntijoita kohtaan on nykyään hyvästä, koska tarjontaa monella osa-alueella on järkyttäviä määriä. Etenkin terveyttä edistävien alojen kohdalla, koska koko ajan ihmisten kiinnostus omaa terveyttään kohtaan kasvaa kasvamistaan.

Elä niin kuin opetat

Olen itse päättänyt noudattaa kyseistä kulunutta sanontaa kaikessa, mitä asiakkailleni opetan tai ohjaan. Päätin urheiluhierontakoulutuksen aikana, että en neuvo yhtään asiakasta venyttelemään, jos en henkilökohtaisesti pysty neuvoa säännöllisesti noudattamaan — aloin venytellä. Päätöksestä asti olen venytellyt joka viikko aktiivisesti, vähintään kolme kertaa. Haluan esimerkilläni osoittaa, että ohjeeni oikeasti toimivat, niitä pystyy noudattamaan ja niitä kannattaa tehdä. En neuvo mitään ainoastaan sen takia, että ”Niin kuuluu tehdä.” tai ”Näin minulle opetettiin.

Elän ja hengitän asiakkaan mukana samaa maailmaa. Jos pyydän asiakasta käyttämään ravinto-ohjelmia noudattaessaan ruokavaakaa, niin he voivat olla varmoja siitä, että myös minä käytän sitä. Tai, kun niin usein ohjaan ihmisille ”typeriä” vastuskuminauha harjoitteita esimerkiksi kiertäjäkalvosimen lihaksille, voin luvata, että teen itse niitäkin. En neuvo tai ohjaa asiakkaille mitään, mistä en itse pystyisi pitämään kiinni. 

Erityisesti terveysalan ihmiset tekevät itselleen vain hallaa sillä, että jättävät noudattamatta omia, todennäköisesti toimivaksi kokemiaan ohjeita. Ja saattavat kuitenkin jakaa samaisia ohjeita asiakkailleen päivästä toiseen. Terveyttä ei koskaan saa takaisin, eikä terveys todellakaan ole itsestäänselvyys. Jos siis tiedät miten pitää siitä kiinni, niin ehdottomasti suosittelen pitämään kiinni tiukasti.

Näytä itse esimerkkiä.

0 0 votes
Article Rating

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Kommentoix