50€ Lahjakortti Ruokaan ja Terveelliset Valinnat


Sain viimeisimmästä työharjoittelupaikastani 50 € lahjakortin S-ryhmään, kiitokseksi hyvästä työstä — kannatti hymyillä ja nauttia joka päivä! Päätin käyttää koko lahjakortin ruokaostoksiin, koska onhan se valehtelematta suurin kuluerä, johon rahojani käytän. Olisinhan tietysti voinut ostaa Sokokselta kaikilla rahoilla uuden hajuveden tai kauluspaidan, mutta ei niille olisi tullut tarpeeksi käyttöä. En valehtelematta ole käyttänyt viimeiseen kolmeen vuoteen vaatteisiin enempää kuin 300 € ja ruokaan varmasti yli viisikymmenkertaisen määrän. Olen hyvin säästäväinen, eikä lahjakortin tulevaisuutta tarvinnut sen kauempaa miettiä. Mitä siis ostin ja miksi?

Tutut ruoka-aineet löytyvät aina

En tehnyt etukäteen ostoslistaa, vaan menin Prismaan täydellä intuitiolla. Yleensä käyn Lidlissä ja silloin tiedän tarkalleen paljonko ostokset milloinkin maksavat. Prismassa kuitenkin on hieman erilainen hintaluokitus, vaikkeivät nämä kaksi ketjua enää hirveästi toisista hinnassa poikkeakaan. Etenin hyvin pitkälti tutuilla ja turvallisilla valinnoilla, joita syön jatkuvasti.

Perinteistä kanaa, riisiä ja parsakaalia tarttui yllättäen matkaan. Moni aina tiedustelee pidänkö oikeasti tästä yhdistelmästä. Oikeasti, kyllä pidän. Toiset eivät pidä kanan mausta ja moni inhoaa parsakaalia. Todennäköisesti en tule kyllästymään kumpaankaan ikinä. Ne yksinkertaisesti sopivat minulle täydellisesti. Kanalle riittää mausteeksi vaikka pelkkä suola, mutta erilaisilla mausteilla pystyy tietysti tuomaan hieman eloa makunystyröille. 

Tonnikalaa vedessä, kaurahiutaleita, kananmunia, tomaattia ja banaania. Kaikille tuttuja ainesosia, jotka tuskin sen enempää perusteluja kaipaavat. Tonnikala on lähes rasvaton proteiinin lähde. Kaurahiutaleet ja kananmunat ovat suorastaan hintalaatusuhteiltaan ja ravintoarvoiltaan ”superfoodeja”. Suomalainen tomaatti on mielestäni aina hintansa arvoinen terveellisyytensä puolesta. Tomaatit sisältävät esimerkiksi immuunipuolustusta tukevaa lykopeenia, joka myös antaa tomaatille sen punaisen värin (tomaatti on yksi parhaista lykopeenin lähteistä). Banaani on sitten hedelmistä aivan omaa luokkaansa meidän ”kuntoilijoiden” keskuudessa. Banaanit sisältävät kuitua, ovat suhteellisen energiapitoisia sekä niiden sisältämä fruktoosi (hedelmäsokeri) imeytyy nopeasti lihasten käyttöön ja sen takia niitä näkee syötävän ennen treeniä, treenin jälkeen ja miksei myös treenin aikana. 

Vivahteita

Aamuni alkavat aina sitruunavedellä, johon puristan yhden kokonaisen sitruunan ja kaadan sekaan vielä fiilispohjaisen lorauksen omenaviinietikkaa. Eli sitruuna ja omenaviinietikka löysivät tiensä ostoskoriini. Molemmat ystävykset ovat maultaan happamia, mutta hieman kompensoivat toisiaan sekoitettuna. Sitruunan valintaan löytyy enemmän tietoa yläpuolella olevan linkin kautta, mutta entä omenaviinietikka. Omenaviinietikka auttaa muun muassa ruoansulatuselimistön toimintaa, siinä on paljon antioksidantteja, se laskee verensokeritasoja (hyödyllinen diabeetikoille) sekä kolesterolia. Aamuisin sekoitan aina sitruunaa ja omenaviinietikkaa keskenään (juon shottina) — maku ei välttämättä ole mikään paras, mutta ainakin hyvä herätys päivään ja terveyshyödyt ovat pelkkää plussaa.

Heräteostoksina ostin tankoparsaa ja muutaman paketin paseerattua tomaattia, makuina yritit ja chili. Voisin syödä parsaa päivittäin, rakastan sen makua. Ikävä kyllä ovat yleensä aika kalliita, joten jäävät ainakin nyt opiskelijabudjetilla kauppaan. Tällä kertaa olivat yllättävän halpoja, joten otin yhden paketin. En itseasiassa olisi voinutkaan ostaa enempää, koska maailman pienimmästä jääkaapistani loppuu rajallinen tila kesken, jos yksikään ”ylimääräinen” ruoka-aine enää sinne eksyy. Parsahan on todella ravinnerikas kasvi, joka kannattaa hyödyntää, jos lompakko sen sallii. Paseeratut tomaatit olivat vain pieni extra, jotka tarttuivat mukaani. Ne sisältävät yli 99 % tomaattia ja loput alle 1 % ovat tässä tapauksessa chiliä, yrttejä sekä suolaa. Todella kompakteja paketteja, joista voi saada paljon makua, eivätkä sisällä käytännössä mitään turhaa. Itse sekoitan ne kanan kanssa.

Ja suomalaista mustikkaa! Meinasi tyystin unohtua. Mustikka on ehdottomasti suosikkimarjani maun puolesta. Mustikat sisältävät esimerkiksi paljon kuituja, vitamiineja ja kalsiumia. Marjoja jokaisen pitäisi syödä päivittäin ja onhan se totta, että äidin tekemä mustikkapiirakka on paras herkku!

Ruokaostokset maksoivat yhteensä 47,47 €

Lopullisesta summasta voidaan ottaa pois talouspaperi, jätepussit ja hiuslakka. Itse asiassa viidelläkympillä ei edes saa kovin paljoa laadukasta ruokaa (ei ole luomua ei, anteeksi). Ravinto kuitenkin on sellainen osa-alue johon kannattaa panostaa. Henkilökohtaisesti olen panostanut jo monen vuoden ajan ja tulen aina panostamaan. Kunhan tästä vaurastun tulevaisuudessa, todennäköisesti alan lähestymään ravintoa vielä eettisemmästä näkökulmasta, mutta tällä hetkellä en ikävä kyllä pysty siihen. Tässä ei nimittäin läheskään ole edes viikoittainen ruokaan käyttämäni summa. Todellisuudessa summa pyörii lähempänä 70-80€ ja tuohon lukuun ei edes lasketa lisäravinteiden osuutta.

Elämä on täynnä valintoja, tällä kertaa valitsin näin.

0 0 votes
Article Rating

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Kommentoix