4 Tunnin Työviikko (2. osa) | Tim Ferris


”What we fear doing most is usually what we most need to do.”

*Sisältää mainoslinkkejä.

Poiminnat kirjasta:
*The 4-Hour Workweek – Timothy Ferriss (Amazon)
*4 Tunnin Työviikko – Timothy Ferriss (Kirja | Adlibris)
*4 Tunnin Työviikko – Timothy Ferriss (Pokkari | Adlibris)

Pelkojen voittaminen

Tehdä vai jättää tekemättä? Yrittää vai olla yrittämättä? Minkälainen elämänmuutos ikinä mielessäsi onkaan lähesty tilannetta ”pahimman mahdollisen skenaarion” kautta. Mikä olisi pahinta mitä voisi sattua? Esimerkiksi, jos jätät työpaikkasi, kuinka kauan pärjäät ennen kuin rahasi loppuvat – entä sitten? Vaikka rahat loppuisivat on aina mahdollista ottaa tarjoilijan työ vastaan tai myydä tavaroita, että saat vuokran maksettua. Vaihtoehtoja on valtava määrä. Eikä mikään näistä mahdollisuuksista ole kuolettava.

1-10 -asteikko

Kun alat arvostelemaan mahdollisia ”pahimpia skenaarioita” asteikolla 1-10:een – tulet todennäköisesti lopputulokseen, että kaikista pahin mahdollinen tilanne jää vain tasolle 3-4. Suurimmalla osalla meistä tämä pitää paikkaansa. Pidä mielessä, että vain yksi miljoonasta mahdollisuudesta päättyy oikeasti katastrofiin. Kolikon kääntöpuoli on, että on mahdollisuus osua kultasuoneen, joka asteikolla tarkoittaisi tasoa 9-10. Onko riskin ottaminen sen arvoista? Todennäköisesti on.

4 Tunnin

1. Määrittele painajaisesi – pahin mahdollinen asia mitä voisi käydä.

Mitä epäilyksiä, pelkoja ja ”mitä jos” -ajatuksia sinulla herää? Olisiko näistä jokin kirjaimellisesti elämäsi loppu? Ovatko nämä asiat pysyviä? Kuinka todennäköistä on, että näistä asioista mikään toteutuu?

2. Mitä askeleita voit ottaa korjataksesi tilanteen kokonaan tai edes hieman, vaikka edes väliaikaisesti?

Mahdollisuudet ovat, että se on helpompaa kuin kuvittelet. Kuinka saisit asiat taas omaan hallintaan?

3. Mitkä ovat lopputulokset tai hyödyt, väliaikaisesti ja pysyvästi?

Nyt kun olet määritellyt omat pelkosi, mitkä ovat mahdollisesti positiiviset lopputulokset – niin sisäisesti (esimerkiksi itseluottamus tai itsetunto) kuin ulkoisesti? Mikä näiden lopputulosten vaikutus olisi asteikolla 1-10?

4. Jos saisit työpaikaltasi potkut tänään, mitä tekisit että saisit talouden takaisin hallintaasi?

Käy kyseinen tilanne itsesi kanssa läpi ja kysy itseltäsi yllä mainittuja kysymyksiä. Jos lopettaisit työt nyt, kokeillaksesi muita vaihtoehtoja – miten pääsisit takaisin samaan työhön myöhemmin, jos sinun olisi aivan pakko? Työviikko voi näyttää huomattavasti erilaiselta.

5. Mitä jätät tekemättä pelon takia?

Usein se mitä pelkäämme, on se mitä meidän pitäisi tehdä. Puhu sille ihmiselle. Soita puhelinsoitto joka pitää tehdä. Uskalla ottaa askel joka pelottaa. Tee joka päivä jotain joka pelottaa sinua.

6. Mitä sen lykkääminen maksaa sinulla – taloudellisesti, emotionaalisesti ja fyysisesti?

Älä ainoastaan mieti mahdollisia negatiivisia asioita. On yhtä tärkeää miettiä myös sitä, että mitä tulee maksamaan, jos et tee itseäsi pelottavaa asiaa. Jos et nyt lähde tavoitteiden perään jotka innostavat sinua – mitä se tulee olemaan vuoden, viiden tai kymmenen vuoden päästä? Mitä tunnet, jos et nyt lähde sen tavoitteen perään? Jos pystyt näkemään itsesi 10 vuoden päässä katumassa sitä, ettet lähtenyt aiemmin unelman tai tavoitteen perään – se on suurin riski kaikista.

7. Mitä odotat?

Jos et pysty vastaamaan tähän kysymykseen turvautumatta aiemmin hylättyyn hyvän ajoituksen käsitykseen – vastaus on yksinkertainen: Sinua pelottaa, kuten muutakin maailmaa. Arvioi siis mitä tekemättömyys tulee sinulle maksamaan ja kehitä kaikkein tärkein tapa ja nauti siitä: toiminta.

Työviikko

Mitä sinä haluat?

99% ihmisistä on vakuuttanut itsensä siitä, ettei voi saavuttaa suuria asioita, joten he tähtäävät keskivertoon. Tämän takia usein epärealististen tavoitteiden saavuttaminen on todennäköisempää kuin realististen. Yksinkertaisesti suurempien tavoitteiden ympärillä on huomattavasti enemmän tilaa ihmisille, jotka uskaltavat unelmoida suuresti.

Suurin osa ihmisistä ei edes tiedä mitä he haluavat. Kun kysymys: ”Mitä sinä haluat?” heitetään ilmoille, se on liian epätarkka, että siihen voisi vastata merkittävällä tavalla. Myös kysymys: ”Mitkä ovat tavoitteesi?” menee tähän samaan kategoriaan. Meidän on katsottava tilannetta hieman kauempaa.

Mikä on onnellisuuden vastakohta? Surullisuus? Ei. Kuten rakkaus ja viha, ne ovat vain kolikon eri puolet. Innostus on onnellisuudelle parempi vastine, ja se on asia jonka perään sinun on syytä lähteä. Se on lääke kaikkeen. Aikaisempien kysymysten sijaan sinun kannattaa kysyä kysymys: ”Mikä voisi innostaa minua?

Tavoitteiden asettaminen

1. Tavoitteet on syytä määritellä tarkasti, selviin vaiheisiin.

2. Tavoitteiden pitää olla epärealistisia, että ne voivat olla tehokkaita.

3. Keskity tavoitteiden suhteen sellaisiin asioihin, jotka täyttävät tyhjiön kuin työnteko on poistettu kokonaan. Jos haluat elää kuten miljonäärit se vaatii mielenkiintoisten asioiden tekemistä, eikä ainoastaan tavaroiden omistamista.

Kysymyksiä

 • Mitä tekisit jos ei olisi minkäänlaista mahdollisuutta epäonnistua?
  Jos olisit 10X älykkäämpi kuin muu maailma?
 • Tyhjälle paperille piirtäminen:
  A) Mitä tekisit, päivästä päivään, jos sinulla olisi 10,000,000€ pankkitilillä?
  B) Mistä asioista innostuisit kaikista eniten joka aamu?

  Älä hätäile tehtävän kanssa:
  – Yksi paikka jossa vierailisit
  – Yksi asia minkä tekisit ennen kuolemaasi
  – Yksi asia minkä tekisit päivittäin
  – Yksi asia minkä tekisit viikoittain
  – Yksi asia minkä olet aina halunnut oppia
 • Mitkä ovat 4 unelmaasi jotka muuttaisivat kaiken?
 • Määrittele hinta unelmillesi ja laske kuinka paljon niiden ylläpito kuukaudessa tulisi maksamaan? Määrittele 3 askelta jokaista aikaisemmin määrittelemääsi unelmaa kohtaan 6 kuukauden ajalle ja aloita heti.

Eliminaatio (E = Elimination)

Lue 1. osa, että pääset kirjainten merkitykseen kiinni.

Sinun ei pitäisi yrittää tehdä joka päivä enemmän kuin edellisenä päivänä. Älä yritä täyttää jokaista sekuntia jollain työhön liittyvällä. ”On kiire!” -lausetta käytetään yleensä vältelläkseen tärkeämpiä, mutta hieman ikäviä asioita. ”Kiireen” muodostamiselle on lähes loputtomasti vaihtoehtoja. Voit esimerkiksi soittaa satoja puheluita tai järjestellä sähköpostilaatikkoasi uudestaan ja uudestaan. Ikävä kyllä tällainen käyttäytyminen ei edes auta Uusien Rikkaiden elämäntyyliä yhtään.

1. Tehdessäsi hyvin asioita mitkä eivät ole tärkeitä, ei tee siitä tärkeää.
2. Jos tehtävä vie paljon aikaa, se ei tee tehtävästä tärkeää.

Pareton laki: 80/20 -sääntö

80% tuotoksista saadaan aikaan 20% teoilla. Ole valikoiva ja tee vähemmän, tämä johtaa tuotteliaisuuteen. Keskity tärkeimpään ja unohda loput. Esimerkkejä:

 • 80% seurauksista johtuu 20% syistä
 • 80% tuloksista syntyy 20% vaivannäöstä ja ajankäytöstä
 • 80% yrityksen tuloista tulee 20% tuotteista ja asiakkaista
 • 80% osakemarkkinoiden voitoista realisoituvat 20% sijoittajille ja yksityisille portfolioille

Kysymyksiä

1. Mitkä 20% asiat saavat aikaan 80% ongelmistasi?
2. Mitkä 20% asioista saavat aikaan 80% halutuista lopputuloksista ja onnellisuudesta?

”Being busy is form of laziness.”

Parkinsonin laki

Käsilläsi oleva tehtävä tuntuu huomattavasti tärkeämmältä, kun sen tekemiseen määritetään tiukka aikaraja. Jos saat 24 tuntia aikaa projektin loppuun saamiseksi, aikapaine pakottaa sinut keskittymään suorittamiseen ja viimeistelyyn, sinulla ei ole muuta mahdollisuutta kuin keskittyä olennaiseen. Aseta itsellesi aggressiivisia deadlineja tehtäville ja saat ne varmasti valmiiksi.

Työviikko kysymyksiä ja vinkkejä

 • Jos saisit sydänkohtauksen ja voisit työskennellä vain 2 tuntia päivässä, mitä tekisit?
 • Jos saisit toisen sydänkohtauksen ja voisit työskennellä ainoastaan 2 tuntia viikossa, mitä tekisit?
 • Jos sinulla olisi ase ohimolla ja sinun pitäisi lopettaa 4/5 aikaa syövistä aktiviteeteista, mitä hävittäisit?
 • Mitkä ovat 3 aktiviteettia joilla täytät aikaa ja uskot olevasi tehokas?
 • Ketkä ovat 20% ihmisistä, jotka saavat aikaan 80% ilosta ja vievät sinua eteenpäin? Ketkä ovat 20% ihmisistä, jotka saavat aikaan 80% vihasta ja ikävistä ajatuksista?
 • Opettele kysymään: ”Jos tämä olisi ainoa asia, jonka saan tänään valmiiksi, olisinko päivään tyytyväinen?
 • Älä multitaskaa.
 • Käytä Parkinsonin ja Pareton lakia hyväksesi.
Työviikko

Kieltäytymisen taito

Ajan tuhlaajat: Asiat jotka voi jättää huomiotta vain vähäisten tai olemattomien seurauksien takia. Tavallisia ajan tuhlaajia ovat tapaamiset, keskustelut, netissä surffaaminen ja sähköpostien lukeminen.

Ajan kuluttajat: Toistuvat tehtävät tai pyynnöt jotka pitää saada tehdyksi, mutta usein keskeyttävät tärkeämpiä tehtäviä. Esimerkiksi työviikko ja jatkuvien sähköpostien lukeminen sekä niihin vastaaminen.

Vaikutusmahdollisuuksien epäonnistuminen: Tapaukset jossa joka tarvitsee hyväksyntää saadakseen jotain pientä tapahtumaan. Esimerkiksi asiakastapausten selvittäminen, asiakkaisiin kontaktointi tai käteisen siirto.

Kehitä edellä mainituilla keinoja joilla niitä voidaan välttää tai kiertää. Esimerkiksi lue ja vastaa sähköpostiin vain kerran päivissä tai mahdollisesti vain kerran viikossa, mikäli elämäntilanteessasi tämä on mahdollista. Välttele tapaamisia, joilla ei ole selkeää agendaa tai päättymisaikaa – hoida tapaamiset etänä mahdollisuuksien mukaan. Tee järjestelmiä joiden avulla voit rajoittaa omaa tavoitettavuuttasi, esimerkiksi valmiit sähköpostivastaukset ja puhelun ohjaukset. Rakenna itsellesi automatisoituja ohjeita ja suuntaviivoja joiden kautta pystyt seuraamaan asioita.

”If this is the only thing I accomplish today,
will I be satisfied with my day?”

Poiminnat kirjasta:
*The 4-Hour Workweek – Timothy Ferriss (Amazon)
*4 Tunnin Työviikko – Timothy Ferriss (Kirja | Adlibris)
*4 Tunnin Työviikko – Timothy Ferriss (Pokkari | Adlibris)

0 0 votes
Article Rating

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Kommentoix